Ministrul consilier Laura Nasta, coordonatorul Biroului de Promovare Comercial-Economică (BPCE) din Ambasada României în Marea Britanie, precizează, într-un interviu pentru CETĂȚEANUL, că Regatul Unit se situează pe primul loc în topul țărilor cu care țara noastră are excedent al balanței comerciale.
”Marea Britanie reprezintă pentru Romania al 15-lea partener din Europa în ceea ce privește comerțul total de bunuri. La sfârșitul anului 2021 UK ocupa locul 11 în topul piețelor de destinație a exporturilor românești din Europa, iar în topul țărilor partenere la import ocupa locul 18.
În anul 2021, schimburile comerciale bilaterale au crescut susținut, pe fondul atenuării efectelor Brexit și al relansării economiilor celor două țări, după restricțiile existente pe perioada pandemiei. În anul 2021, schimburile comerciale bilaterale au înregistrat un volum de 3 miliarde euro din care export 2,13 miliarde euro și import 0,87 miliarde euro.
Pe fondul creșterii treptate a volumului exporturilor și în același timp pe o diminuare semnificativă a importurilor, România a înregistrat un sold pozitiv record al balanței comerciale bilaterale de 1,265 miliarde euro pentru anul 2021, depășind valoarea maximă istorică de 1,135 miliarde euro înregistrată în anul 2018.
Marea Britanie păstrează primul loc în clasamentul țărilor partenere din punct de vedere al excedentului balanței comerciale, marcând nu numai un rezultat pozitiv pentru România”, spune Laura Nasta.
De asemenea, aceasta precizează că un obiectiv strategic major pentru Ambasada României la Londra consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și Regatul Unit.
”Consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și Regatul Unit constituie un obiectiv strategic major pentru Ambasada României la Londra, inclusiv având în vedere prioritatea acordată creșterii volumului schimburilor comerciale și atragerii de noi investiții britanice în țara noastră.
România s-a implicat activ și pe fond în definirea liniilor directoare ale Uniunii Europene în cadrul negocierilor cu Regatul Unit, pentru a se asigura că prioritățile și interesele naționale, inclusiv ale agenților economici români și ale industriilor de profil, sunt reflectate într-o manieră corespunzătoare.
Preocupările şi priorităţile României au fost incluse într-o manieră satisfăcătoare în „Acordul de Comerț și Cooperare UE – UK” (TCA), principalul instrument juridic internațional care reglementează relaţiile dintre UE, statele membre UE şi UK în perioada post-Brexit.
În prezent, continuă negocierile între România și Marea Britanie pentru consolidarea ”Parteneriatului Strategic” bilateral. Strategia pentru creșterea exportului românesc în Marea Britanie are două paliere: (1) creșterea cantității de produse și servicii românești care sunt deja prezente pe piața britanică şi (2) diversificarea portofoliului de export românesc prin introducerea de noi produse și servicii românești pe această piața.”, a mai spus Laura Nasta.
Continuarea interviului cu Laura Nasta o puteți citi AICI.